Voeding en bewegen; de feiten en fabels op een rij (deel 2)

In de media is er veel aandacht voor bijvoorbeeld ziektes die op de loer liggen bij een ongezonde levensstijl. Het is dan ook niet vreemd dat er in het afgelopen jaar een groeiende vraag was naar diëtisten. Wij zetten in samenwerking met onder andere diëtiste Maartje van Simplfood een aantal fabels en feitjes voor je op een rij.

4. Fabel; samen sporten betekent automatisch dat ik het sporten langer kan volhouden

Dit is helaas niet helemaal waar. Wij mensen zijn geneigd om onszelf met anderen te vergelijken. ‘Als hij dat kan, dan moet ik het zeker ook kunnen.’ Dit is een gedachte die veel mensen tijdens het samen sporten ervaren. Deze gedachtegang zorgt er tegelijkertijd voor dat je je onzeker kan voelen, vooral in de buurt bij onbekende mensen. Wel is het zo dat samen sporten over het algemeen meer stimulans geeft. Dit is dan vooral als je sport en/of beweegt in een veilige omgeving met mensen die je kent.

5. Feit; wilskracht kan je trainen

Ja, dit is een feit en zo klaar als een klontje! Maar wat is wilskracht eigenlijk precies? Wilskracht is de kracht, energie of het vermogen om iets te willen bereiken. Het is de kracht om iets echt te willen. Niet te verwarren met zelfcontrole. Zelfcontrole is de beheersing die je hebt om iets niet of juist wel te doen. Als je bijvoorbeeld bepaalde plekken met veel lekkernijen vermijdt, omdat je graag minder suikers binnen wil krijgen, wordt dit gezien als zelfcontrole. Wilskracht gaat echt over als je collega die overheerlijke taart uitdeelt en alles in jou schreeuwt naar die fantastische traktatie. En jij toch op eigen kracht nee kan en durft te zeggen, omdat je jouw uiteindelijke doel niet uit het oog verliest.

Hoe train je dan je wilskracht? Laten we voorop stellen dat het niet helpt dat we tegenwoordig behoorlijk hoge eisen onszelf opleggen. Als het dan even niet lukt om al die balletjes hoog te houden, haken wij teleurgesteld af en dat helpt je niet. Wilskracht trainen verandert namelijk de verbindingen in je hersenen, waardoor je verleidingen juist beter kan weerstaan. Maak de stapjes daarom kleiner waardoor ze sneller haalbaar. Het gekke is dat het voor je hersenen niet uitmaakt of je een kleine stap haalt of een grote stap, de beloning (het geluksgevoel dat veroorzaakt wordt door het vrijkomen van het stofje dopamine) in je hersenen is hetzelfde.

6. Fabel; natuurlijke suikers zijn beter dan toegevoegde suikers

Dit is niet waar. Op verpakkingen zijn gezondheidsclaims te vinden zoals “Zonder toegevoegde suikers”. Wanneer je tussen de ingrediënten kijkt en leest hoeveel koolhydraten uit suikers bestaan, zul je versteld staan hoeveel suikers een product met deze gezondheidsclaim soms bevat. Zo’n product bevat dan van nature aanwezige suikers.

De gewone tafelsuiker wordt in recepten vervangen door honing, kokosbloesemsuiker of dadels als ‘gezondere’ zoetmakers. Deze suikers in die producten zijn niet per definitie gezonder dan die uit een pakje tafel- of rietsuiker. Ze worden allemaal relatief snel opgenomen en omgezet tot glucose. Tafel- en rietsuiker zijn immers ook afkomstig van producten uit de natuur. Dadels bevatten ten opzichte van tafelsuiker nog wel vezels en vitaminen, waardoor het al snel als gezonder wordt ervaren. In vloeibare zoetmakers zoals honing of ahornsiroop zitten iets minder calorieën, omdat deze ook water bevatten. Ondanks dit zit er verder geen verschil tussen de suiker uit dadels, honing of die uit een andere bron.

Er zijn dus weinig redenen om ervan uit te gaan dat de term ‘natuurlijke suikers’ gezonder is dan toegevoegde suikers. Een banaan is gezonder dan een stroopwafel. Maar dat komt doordat een banaan ook andere voedingstoffen bevat en niet omdat de suikers uit een banaan van nature in het product voorkomen.

Met deze tips kun je dus al een goede start maken met een gezondere levensstijl. Heb jij hier meer vragen over, en zou een beweegprogramma in combinatie met hulp van een diëtiste iets voor jou zijn? Kijk dan op: Beweegprogramma – KernGezond Challenge | KernGezond samen in beweging voor meer informatie. Dit artikel is in samenwerking met de diëtiste van Simplfood ontwikkeld.

Sport en bewegen

Download onze KernGezond - Technogym sportapp

Doe mee met ons unieke 12-weken beweegprogramma dat speciaal ontworpen is om jou persoonlijk te begeleiden naar een blijvend gezonde levensstijl. Onze fitnessapparatuur registreert door bij gebruik van de app automatisch je resultaten als je aan het trainen bent. Net als je beweegprogramma zijn de resultaten die je boekt direct online zichtbaar.

Maak online je eigen trainingsschema

Altijd en overal je sportresultaten inzien

Boek nu je sportlessen (squash, yoga, pilates en Small Group Training) via je telefoon

Ruime keuze uit zeer effectieve trainingsschema’s

Met de KernGezond - Technogym app kun je ook thuis sporten

Je trainingsschema sluit perfect aan op je sportambitie

Hier worden we blij van

Reviews van onze cliënten

Marieke

Cliënt Lelystad

Zij is niet alleen zeer kundig in haar specialisme, maar heeft ook een brede kennis die verder reikt. Haar vermogen om zich in te leven en steeds met een passende oplossing te komen, maakt elke sessie waardevol. Dankzij haar deskundigheid en persoonlijke benadering voel ik mij altijd goed geholpen.

Kim

Cliënt Mijdrecht

Tamara heeft mij erg goed geholpen en ik voelde mij al snel vertrouwd bij haar. Toen ik mijn kindje mee had en zij aandacht nodig had was dit geen probleem en dat gevoel gaf zij mij ook echt. Ik zou Tamara zeker aanbevelen aan andere.

Piet

Cliënt Zeist

Ik word altijd serieus genomen en mijn klachten verminderen. Ik ben zeer gebaat bij de expertise van de fysiotherapeuten en de praktijk is heel fijn in het contact. Zeer professionele communicatie!

Kom kennismaken en vraag een proefles fitness of groepsles aan

We weten dat het soms lastig kan zijn om de eerste stap te zetten. Daarom bieden we jou de mogelijkheid om een week lang gratis te sporten. Vraag bij ons een gratis sportpas of een yoga/pilatesles of Small Group Training voor Lelystad aan. Zo komen wij samen in beweging.