Slapen; de een houdt ervan, de ander vindt het een noodzakelijk kwaad en eigenlijk zonde van zijn of haar tijd. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon, waarbij een gemiddelde van 8 uur slaap voor volwassenen raadzaam is. Over het algemeen slapen we lang genoeg, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij is de kwaliteit van een goede nacht doorslapen een heel ander verhaal en minstens zo belangrijk.
Waarom je lichaam herstelt tijdens je slaap
Een goede nachtrust is dus essentieel. Overdag belast je jouw lichaam namelijk met fysieke en mentale inspanning. Logisch dat hierbij herstel nodig is. Door voldoende en goed te slapen geef je jouw lichaam de gelegenheid om te herstellen. Waardoor je niet alleen op emotioneel vlak je hersenen alle prikkels kunt laten verwerken, het vult tevens je energie aan, verlaagt eventuele stress, zorgt voor een beter humeur, waardoor je meer focus hebt overdag en het herstelt je spieren en cellen. Win-win!
De invloed van slaapproblemen op je gezondheid
Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders ervaren slaapproblemen en slikken hiervoor zelfs medicijnen. De impact van slaapgebrek is groot. Volwassenen die slecht slapen hebben ook een verhoogd risico op ziektes zoals: obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes, een beroerte en dementie. Het is daarom belangrijk om zelf aan de slag te gaan om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Wij noemen hieronder een aantal tips die bijdragen aan een gezonde nachtrust:
Tip 1: Kies voor regelmaat
Regelmaat is één van de belangrijkste factoren voor een goede nachtrust. Ga op vaste tijden slapen en zorg ervoor dat je ook ‘s morgens op hetzelfde tijdstip op staat. Ook in het weekend. Een keertje uitslapen is natuurlijk geen probleem, maar regelmaat vind je lijf fijn. Laat daarom die snoozewekker dan ook meteen maar achterwege. Heb jij de snooze echt nodig om wakker te worden, dan is dit vaak een teken dat je nog diep slaapt. Terwijl wanneer je namelijk op de snoozebutton drukt, bijna direct weer terug in die diepe slaap valt.
Tip 2: Start je dag met een korte wandeling
Het klinkt misschien gek, maar wanneer je ‘s morgens start met actief bewegen in de buitenlucht (een wandeling van 20 minuten is prima) heb je daar ‘s nachts profijt van. Het daglicht en de beweging verlaagt je stresshormonen gedurende de dag en dit verbetert je slaap.
Tip 3: Een rustige slaapkamer is een must
Dan hebben we het niet alleen over een kamer die maximaal 18 graden is, goed geventileerd en die ‘s nachts donker genoeg is. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen een smartphone, tv of tablet mee naar bed nemen. Dat betekent dat er vlak voor het slapen gaan enorm veel prikkels zijn die je hersenen extra moeten verwerken. Hoe moeilijk ook, probeer die prikkels zo veel mogelijk te vermijden.
Ook een goed matras kan invloed hebben op een betere nachtrust. Doordat ieder mens uniek is met een eigen lichaamsbouw, gewicht, lengte en mogelijk lichamelijke gebreken heeft je lichaam behoefte aan specifieke ondersteuning tijdens je nachtrust. Het ideale matras wordt bij voorkeur dus op maat voor jou gemaakt of samengesteld. Laat je daarbij adviseren door experts. Zo zijn er veel positieve ervaringen bij KernGezond met onder andere het Dibado matras van Woontex Slaapcomfort (in Lelystad). Dit matras heeft door zijn veelzijdigheid van aanpassingen (4 verschillende schouderzones en 6 hardheden = 24 comfort aanpassingen). Voor bijna iedereen kan daardoor het juiste slaapcomfort ingesteld worden. Veranderen in de loop der jaren de omstandigheden van je lijf, dan verandert het Dibado matras gewoon met je mee. Door de verschillende lagen en zones kun je dit unieke matras namelijk blijven aanpassen, super slim!
Conclusie
Voldoende en kwalitatief goed slaap zorgt voor een goede nachtrust, heeft veel voordelen voor je gezondheid en daar kun je zelf mee aan de slag. Ben je op zoek naar meer informatie over je slaapfases en nog meer tips om beter te slapen? Lees dan ook onze andere blog over beter slapen.