De herfst biedt veel mogelijkheden om lekker buiten te zijn. Of dit nou wandelend, fietsend of hardlopend is dat laten wij helemaal aan jou over. Het zonnetje schijnt nog regelmatig en de natuur is schitterend door alle kleurveranderingen, paddenstoelen en het wild dat je om je heen ziet op zoek naar voedsel voor de winter. Ook in de koudere seizoenen is regelmatig naar buiten gaan en daardoor in beweging blijven goed voor je gezondheid en je weerstand. In deze blog nemen wij je mee om samen in beweging te komen door een paar mooie herfstroutes uit te lichten, aangevuld met leuke en interessante feitjes die je vast nog niet wist. En bedenk maar zo; bewegen is goed, meer bewegen is nog beter.
Wandelroute door het Zuigerplasbos
De Zuigerplas is ontstaan eind jaren 1950 door de winning van het zand dat gebruikt werd voor de aanleg van de dijk langs het IJsselmeer. Rondom de plas ligt een parkachtig landschap. Aan de buitenkant van het Zuigerplasbos zijn rijke bosranden aangeplant met veel verschillende soorten bomen en struiken. Benieuwd of je in het Zuigerplas ook paddenstoelen kan spotten? In heel Nederland komen er ongeveer 4700 soorten paddenstoelen voor. In het Zuigerplasbos zijn er slechts 34 soorten paddenstoelen waargenomen. Het zal dus wellicht even zoeken worden maar, dan heb je ook gelijk een mooie uitdaging voor de boeg.
Wandelroute door het Gelderse Hout
Als je graag een boswandeling wilt maken waarbij je schoenen niet in de modder verdwijnen dan raden wij je deze wandelroute aan. Een gedeelte van de route gaat over grindpaden en een klein stukje over een rustige geasfalteerde weg. De route is totaal 3km lang. Hier worden geregeld reeën, roofvogels, vossen en in het kanaal zelfs bevers gespot. Hoe leuk! Je gaat echter ook over een zandpad dat bekend staat als het Henkepad.
“Over het Henkepad: In Lelystad gaat het verhaal rond dat er een wandelaar genaamd Henk regelmatig deze route door het bos nam. Toen der tijd was er echter nog geen officieel pad, maar doordat Henk regelmatig deze route nam, sleet er een route door het bos. Staatsbosbeheer zag dat het een mooie route was en besloot het vervolgens tot een volledig pad te maken. Mocht je in de buurt zijn, dan is deze wandelroute zeker de moeite waard. Al is het maar om het Henkepad te lopen.” Staatsbosbeheer Lelystad
Bij deze natuurwandeling zal je om je heen heel veel paddenstoelen kunnen spotten. Daarnaast zijn er verschillende loofbomen die jou precies vertellen welk seizoen er voor de deur staat. Pas wel op voor alle verschillende soorten slakken. Je kan hier namelijk de Segrijnslak, Heesterslak, Boomslak, Haarslak en Barnsteenslak tegenkomen.
Bultpark in Lelystad
De naam dankt zich aan de hoogteverschillen in dit park. In het park liggen grote waterpartijen waar verschillende activiteiten plaatsvinden. Een wandeling door dit park kan door middel van verschillende routes. Ben je van plan om deze wandeling te maken, dan heb je kans op het spotten van watervogels en vissen. Lage en hoge stukken park wisselen elkaar af, zonnige en schaduwrijke plekken, een grote variatie aan bomen en struiken (waarvan een aantal met eetbare vruchten), en spannende doorkijkjes. Benieuwd welke routes je allemaal kan lopen in dit park? Kijk voor meer informatie op het Bultpark.
Wandelroute door het Knarbos
Het gebied is in de jaren zeventig beplant met voornamelijk loofbomen. Het Knarbos dankt zijn naam aan de bij de IJsselmeer- vissers vanouds bekende zandige, visrijke ondiepte. Tijdens een wandeling door dit bos word je verrast met paddenstoelen, zangvogels en bevers. De route bestaat uit drie verschillende lussen, elk door een ander deel van het bos en is in totaal 17km lang. In het midden van het Knarbos ligt een door paarden begraasde natuurlijke weide. Deze plaatselijk ruig begroeide open ruimte is aangelegd als natuurontwikkelingsproject.
Een wandeling door het Knarbos is dus ook zeker de moeite waard.
Herfstwandelingen in de omgeving Zeist
De meeste bossen in Nederland zijn hooguit zeventig jaar oud. In de omgeving Zeist kan je bomen tegenkomen die meer dan 200 jaar oud zijn, dus dan begrijp je wel waarom een wandeling in één van deze bossen niet mag ontbreken.
Wandelroute Zeisterbos
Eén van deze bossen waar de bomen meer dan 200 jaar oud zijn is het Zeisterbos. De oudste bomen, grove dennen, staan hier al sinds 1795. De bodem van het Zeisterbos is begroeid met planten zoals de blauwe bosbes en de lijsterbes.
Dit maakt het een populair gebied voor verschillende soorten vogels. Als je een wandeling door het Zeisterbos gaat maken heb je een goede kans dat je de bosuil of het goudhaantje ziet. Tevens is dit gebied ook populair als leefgebied voor de ree. Er zijn twee gemarkeerde routes de blauwe Wandelroute Kozakkenput (12 kilometer) en de rode Wandelroute Zeisterbos (6 kilometer). Daarnaast is er de Sprengenroute, een beschreven route van 6 kilometer. Die is op de kaart hiernaast te zien. De andere routes kun je vinden via wandelroutes Utrecht.
Haarzuilens
Deze wandelroute is voor iedereen toegankelijk. Als je met kinderen samen deze route wilt lopen dan is het leuk om bij beleefboerderij Geertjeshoeve een stop te maken of neem de avontuurlijke weg in Parkbos de Haar. Onderweg kan je een bezoek brengen aan het grootste kasteel van Nederland, Kasteel de Haar. Dit kasteel is door Pierre Cuypers ontworpen. De route is in totaal 6,6km lang.
Amerongse bos
Weer één van de bossen waar de bomen meer dan 200 jaar oud zijn. Het bos bestaat uit loof- en naaldbomen, waarvan sommige bomen meer dan 230 jaar oud zijn. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Letterlijk hoogtepunt in dit gebied is de 69 meter hoge Amerongse Berg. Een wandeling over de top van de Amerongse Berg is 3,4km. Je wandelt over statige lanen en langs reuzachtige beuken.
Herfstwandelingen in de omgeving Mijdrecht
Verschillende herfstwandelingen in de omgeving Mijdrecht zijn ook zeker de moeite waard. Wij nemen je mee in een aantal mooie routes.
Wandeling Waverhoek, vlakbij de Vinkeveense plassen
De kluut, kievit, tureluur, (bos)rietzanger, blauwborst en nog veel meer vogels kom je hier tegen. De vogelliefhebbers kunnen hier dus hun hart ophalen. Het is hier een echt vogelparadijs voor steltlopers en andere watervogels, omdat de diepte van de plas slechts één meter is. De wandelroute is 2,5km lang en loopt rondom de ondiepe vogelrijke plassen van Waverhoek. Tijdens de wandeling geniet je van de natuur en kan je soms schapen tegenkomen. Om dit vee binnen het terrein te houden zijn er verschillende hekken geplaatst, die niet geopend mogen worden. Via overstapjes kun je de route blijven volgen.
Het Bellopad van Mijdrecht naar Abcoude
Het Bellopad is een route van 20km lang. Het pad is ook goed in trajecten te lopen, dus wees gerust je hoeft hem niet helemaal uit te lopen. Ongeveer de helft van de route volg je de voormalige Haarlemmermeer-spoorlijn van Bello. Deze beroemde locomotief rijdt nog steeds op de museum-spoorlijn van Enkhuizen naar Medemblik. De tweede helft van de route komt door het polderland langs de Vinkeveense plassen en het schilderachtige rivierengebied rond het Gein. Tussendoor zal je verschillende soorten vogels tegenkomen. Wat kom je nog meer onderweg tegen? Vier oude stationnetjes, de stelling van Amsterdam met Fort bij Abcoude, het monumentale gemaal De Ruiter en de slotgracht van het verdwenen kasteel Abcoude. Genoeg bezienswaardigheden dus om deze route eens te bewandelen.
Heb jij zelf nog een wandeling die je graag met ons wil delen? Laat het ons weten. Samen komen wij in beweging.