Carina vertelt –
“Voor mij is het de eerste keer en een hele uitdaging om zo’n geweldige tocht te maken. KIPPEVEL en out of my comfortzone om alleen op mezelf aangewezen te zijn. Spartaans slapen… in een pelgrimsherberg of klooster… op stapelbedden… in ruimtes met groepen anderen…. oef! Ik ga lopen vanaf eind augustus tot begin oktober 2022, dat zijn 5 weken dat is best lang he?! Veel te plannen, veel te bedenken. Met de trein of per vliegtuig? Ga ik helemaal alleen of met een organisatie? Wat zijn noodzakelijke items om mee te nemen en wat is eigenlijk alleen maar extra of onnodig gewicht tijdens de Camino? En ga ik van tevoren mijn overnachtingen reserveren of laat ik ’t los?”
De Camino
Romeinen waren legendarische wegenbouwers. Niet voor niets leiden alle wegen naar Rome, toch? En de Spaanse wandelroute van de Camino is van oudsher ook gedeeltelijk een oude handelsroute van de Romeinen. De Finisterrae was de Latijnse naam van deze weg, ofwel ‘de weg naar het einde van de wereld’. Het ontstaan van de Camino de Santiago stamt uit de 9de eeuw toen volgens de toenmalige bronnen het graf van de heilige Jacobus werd ontdekt in Santiago. Ach die arme mensen liepen niet in lichtgewicht kledij, duurzame comfortabele wandelschoenen en moderne rugtassen over de passen, door wouden en over de Franse en Spaanse Pyreneeën.
De routes naar Santiago
De routes naar Santiago zijn van die tijd altijd bewandeld door pelgrims maar is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. In 2019 was er een nieuw record van 348.000 pelgrims. Hiervan is 44% Spaans, 16% Italiaans en 14% Duits. De overige wandelaars, fietsers of paardrijders komen uit alle overige landen. En niet alleen Europeanen. De Amerikanen zijn bijvoorbeeld goed voor een 10% van alle pelgrims. Percentages van Nederland zijn niet beschikbaar, maar wij zijn goed voor een paar duizend pelgrims per jaar.
Wat is essentieel en wat niet?
En daar sta ik dan met mijn goede gedrag voor mijn uitpuilende kledingkast. Naast me op de grond staat mijn backpack, die ik me heb laten aanmeten bij “Camino Comfort” en ik realiseer me dat er serieuze keuzes gemaakt moeten worden. Stap voor stap elimineer ik materialen die niet nodig zijn voor de wandeltocht. Mijn gewone broeken en shirtjes zijn een gemakkelijke prooi. Het voelt goed om al veel kledingstukken aan de kant te kunnen schuiven. Maar nu begint het gevecht met mijn hersenen. Hoeveel paar sokken, ondergoed of T-shirts neem ik mee? Welk comfort wil ik tijdens mijn Camino en wat is er daadwerkelijk nodig om zonder teveel kilo’s het einde van de wereld te halen. Mijn streefgewicht is 7 kg incl mijn backpack. Hmmmmmm dit vergt nogal wat precisie/uitzoekwerk.
Daarnaast moet ik natuurlijk gaan oefenen in het lopen met een volle rugzak en bedenk ik me dat ik behalve ‘vino’ en ‘buenos noches’ geen woord Spaans spreek. Dus ik moet me toch wat laten bijspijkeren. Ergens zal ik ook nogal eens alleen lopen en voel ik me als vrouw ook wel wat onzeker daarover dus ga ik binnenkort een cursus “Stay Safe” van Krav Maga volgen.
En dan… nieuwe schoenen aangeschaft bij “Zwerfkei” in Woerden, mijn ouwetjes uit de tijd van de 4-daagse van Nijmegen zijn wel aan vervanging toe. Daar ook zulke goede adviezen gehad over sokken, wat kun je daar een winst in behalen zeg. Gewoon geen blaren meer door te wisselen van type sok (merino wol). Alhoewel de wandelwol tussen je tenen ook veel goeds doet. En natuurlijk lopen, lopen en lopen! Door de weeks af en toe een korte afstand van 5 tot 8 km en in het weekend 12 tot 20 km. Heuveltjes oefenen op de loopband bij KernGezond, want het is nogal vlak in Flevoland. En af en toe naar Limburg voor een lekkere afdaling.
Ik ben eruit, ik laat ’t los en ga he-le-maal alleen!
Groetjes,
Carina