Een frozen shoulder is een verkorting van het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel omgeeft het hoofd en de kom van het schoudergewricht en zorgt ervoor dat het hoofd in de kom blijft. Enerzijds om voldoende te kunnen bewegen, anderzijds om ervoor te zorgen dat de schouder niet ontwricht. Verder dragen ook de spieren rond het schoudergewricht bij aan de stabiliteit. Het is belangrijk dat het kapsel de juiste lengte heeft, wat bij een frozen shoulder niet (meer) het geval is.
Wat is een frozen shoulder?
Het schouderkapsel kan verkorten zonder oorzaak. Soms kan het gebeuren dat het schouderkapsel inscheurt bij een ongeluk en het vervolgens verkort door het littekenweefsel. Als je aan de schouder bent geopereerd, kan het schouderkapsel door de irritatie van het kapsel of door de schouderoperatie ook korter zijn geworden.
Vaak kan er echter geen oorzaak voor de verkorting van het kapsel gevonden worden. Het hebben van diabetes of een schildklierprobleem kan een relatie hebben met het ontstaan van een frozen shoulder.
Actieve of gedoofde frozen shoulder
Een actieve frozen shoulder betekent dat het schouderkapsel geïrriteerd is en daarom veel pijn kan doen. Bij een gedoofde frozen shoulder is de irritatie weg. De schouder doet daarom minder pijn, maar het kapsel is nog wel verkort en de schouder kan daardoor niet goed bewegen.
Klachten
De schouder wordt steeds minder beweeglijk en geeft continue pijn. Het liggen op de schouder is pijnlijk. Het bewegen van de schouder is in alle richtingen pijnlijk, maar vooral draaibewegingen zijn beperkt. Als de schouder eenmaal stijf is, wordt de pijn minder. De bewegingsbeperking blijft meestal.
Behandeling en operatie
Een frozen shoulder gaat vanzelf over binnen twee tot vijf jaar. Fysiotherapie kan het herstel bespoedigen door het mobiliseren van het schouderkapsel in de richting waarin het verkort is (het onderste of voorste kapsel). Daarnaast moet het schouderkapsel via natuurlijke weg herstellen van littekenkapsel naar normaal elastisch schouderkapsel. Het is belangrijk om verdere irritatie van het schouderkapsel en de slijmbeurs te voorkomen door pijnlijke bewegingen te vermijden en ruim binnen de grenzen van beweging te blijven.
Je mag de arm niet maximaal naar voren optillen, omdat je daarmee de slijmbeurs irriteert. De orthopedisch chirurg en fysiotherapeut bepalen, in overleg met jou, de behandeling van de frozen shoulder. Van de orthopedisch chirurg kun je een injectie in de schouder krijgen met een verdovend middel (Marcaine 0.5%) en een ontstekingsremmer (Kenacort-A40).
Er wordt in het schoudergewricht en indien nodig ook in de slijmbeurs gespoten om het schouderkapsel en de slijmbeurs te verdoven en de irritatie van de frozen shoulder te verminderen. De fysiotherapeut zal het verkorte schouderkapsel weer voorzichtig mobiliseren. De injectie draagt hieraan bij, doordat het de pijn en irritatie vermindert.
Het oprekken door de fysiotherapeut heeft zo meer effect, omdat de opgerekte kapsellengte ook behouden wordt. Daarnaast mag je de bewegingen niet forceren en geen actieve oefeningen met de arm doen. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een bandje die de schouderfunctie limiteert, waardoor je dus geen verkeerde bewegingen kunt maken en je frozen shoulder sneller herstelt.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij of lees er meer over op onze website »