Wat is een bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit kan je dagelijkse leven flink beïnvloeden. Dit komt vaak voor tijdens of na de zwangerschap, maar kan ook door andere oorzaken ontstaan, zoals een trauma of hypermobiliteit. Bij KernGezond begrijpen we hoe belangrijk het is om weer soepel en zonder pijn te kunnen bewegen. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten helpen je om je klachten te verminderen en je bekken weer stabieler te maken, zodat je je dagelijkse activiteiten kunt hervatten. Bekkeninstabiliteit ontstaat wanneer de gewrichten in het bekken onvoldoende stabiliteit bieden, waardoor bewegingen in het bekkengebied pijnlijk of moeilijk worden. Dit komt doordat de banden en spieren rond het bekken niet sterk genoeg zijn of door een hormonale verandering, zoals tijdens de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit kan optreden tijdens de zwangerschap (door veranderingen in het lichaam) of door een blessure aan het bekken.
Klachten bij bekkeninstabiliteit
De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijn in de onderrug, rond het schaambeen of de heupen.
- Moeite met lang staan, zitten of traplopen.
- Een instabiel gevoel in het bekken, vooral tijdens bewegingen zoals lopen of draaien in bed.
- Uitstralende pijn naar de bovenbenen of de liesstreek.
Deze klachten worden vaak erger naarmate de dag vordert of na intensieve activiteiten.
Behandeling
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van bekkeninstabiliteit. Onze bekkenfysiotherapeuten richten zich op:
- Stabiliserende oefeningen om de spieren rondom het bekken sterker te maken.
- Houdingsadvies om overbelasting te voorkomen.
- Mobiliteitsoefeningen om stijfheid te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten.
- Ademhalingstechnieken om spanning in de spieren te verlagen.
Het is belangrijk om te weten welke oefeningen je niet moet doen bij bekkeninstabiliteit. Vermijd bijvoorbeeld intensieve sporten, zware krachttraining of oefeningen die een grote druk op het bekken geven, zoals diepe squats of sit-ups. De therapeut geeft je persoonlijk advies over wat wel en niet geschikt is.
Bekkeninstabiliteit en zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen leiden tot verweking van de banden en gewrichten in het bekken. Dit is een natuurlijke voorbereiding op de bevalling, maar kan leiden tot bekkeninstabiliteit. Bekkenfysiotherapie biedt hier uitkomst door de juiste begeleiding en oefeningen die je lichaam ondersteunen zonder extra belasting. Zo blijf je in beweging en kun je beter omgaan met de veranderingen in je lichaam.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Doe hierover navraag bij je verzekeringsmaatschappij of lees er meer over op onze website »