MSU Echografie

Locatie KernGezond Lelystad en Mijdrecht

Wat is MSU echografie?

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Met deze techniek kunnen er opnamen worden gemaakt van jouw houdings- en bewegingsapparaat. Je kunt hierbij denken aan gewrichten, botten, spieren, slijmbeurzen, pezen, kapsel en banden. Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden gestart.  

MSU echografie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht gegeven.

MSU Echografie - KernGezond Lelystad en Mijdrecht

Meer informatie over MSU Echografie

Wanneer is MSU echografie nodig?

De echografie is geschikt voor iedereen die inzicht wil krijgen in zijn of haar klachten. Er zitten een heleboel voordelen aan het gebruik van de MSU echografie. Zo kan de therapeut snel een diagnose stellen de behandeling starten of doorverwijzen naar een specialist. Indien je therapeut dat wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij jou naar aanleiding van de echo gericht doorverwijzen naar een arts of specialist.

  • Echografisch onderzoek is ongevaarlijk, gemakkelijk en pijnloos.
  • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke)  beweging.
  • De uitkomst van het echografisch onderzoek kan de therapeut helpen bij het stellen van een juiste werkdiagnose. Deze werkdiagnose vormt de basis van jouw persoonlijk behandelplan.
  • Het onderzoek kan gemakkelijk herhaald worden.
  • Ook tijdens de behandelserie kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd, om tussentijds de voortgang van het herstel te kunnen evalueren.

Bij welke klachten?

Echografie is een goede methode om diverse aandoeningen duidelijk in beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Spier- en gewrichtspijn
  • Slijmbeursaandoening
  • Botaandoeningen
  • Kraakbeenaandoeningen
  • Aandoeningen van banden en gewrichtskapsel
  • Sportblessures

Behandelmethoden

Bij MSU echografie worden geluidsgolven door middel van een ultrageluidkop (’transducer’) in het lichaam gestuurd. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt gel aangebracht tussen de transducer en de huid. De geluidsgolven worden door de verschillende lichaamsweefsels deels geabsorbeerd en deels teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door het echografietoestel omgezet in beelden die je op het scherm ziet. Het beeld bestaat voornamelijk uit grijstinten, afhankelijk van de sterkte van de terugkaatsing.  De therapeut is speciaal opgeleid om het echografisch beeld te kunnen interpreteren. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Meestal kun je op het scherm meekijken als de echo gemaakt wordt. Indien jouw therapeut het nodig acht, verwijst hij of zij je door naar de huisarts of specialist. Een echo-onderzoek duurt tussen 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

Eerste afspraak, vergoedingen en afspraak maken 

Tijdens de eerste afspraak neemt de therapeut alle tijd om middels een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek vast te stellen hoe zij jou het beste kan helpen. In kaart brengen waar jij behoefte aan hebt en daar een passend behandelplan voor opstellen staat in deze afspraak centraal.

Echografie wordt vergoed als behandeling fysiotherapie als het onderdeel is van een behandelplan of fysiotherapeutisch behandeltraject. Fysiotherapie en oefentherapie zitten gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Lees meer over de vergoedingen van fysiotherapie.

MSU Echografie wordt op onze KernGezond-locaties in Lelystad en Mijdrecht. Aanmelden kan door te bellen naar KernGezond op nummer 0320 220 145 of mail naar info@kerngezond.eu.