De overgang, een fase die meestal begint rond de leeftijd van 50 jaar, markeert een belangrijke mijlpaal in het leven van vrouwen. Het is een tijd van veranderingen, zowel fysiek als emotioneel. Als ervaren fysiotherapeuten begrijpen we dat deze periode unieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom willen we je informeren met 5 waardevolle tips om je te helpen de overgang soepel en met een optimale gezondheid te doorstaan.
Het is onze zoveelste mijlpaal, zoals je eerste menstruatie of je eerste zwangerschap. Het is een periode van veranderingen, zowel fysiek als emotioneel. Als Door-fysiotherapeut van KernGezond begrijpen we de uitdagingen die de overgang met zich meebrengt. Daarom alvast 5 tips om om te gaan met de overgang.
1. Veranderingen begrijpen en omarmen
De overgang wordt gekenmerkt door hormonale veranderingen die in het lichaam aanwezig zijn. De veranderingen en/of klachten die daardoor veroorzaakt worden, variëren van vrouw tot vrouw. Waarom de één meer klachten krijgt dan de ander, komen we door onderzoek langzaamaan te weten. Zo weten we inmiddels dat er een familiare factor is. En dat eerdere klachten rondom de menstruatiecyclus en psychische factoren ook van invloed kunnen zijn. Als je weet waar dat buikje vandaan komt (aanleg, voeding, gebrek aan bewegen), of wat je opvliegers/stemmingen triggert, kan je bewustere of andere keuzes maken dan voor je overgangsperiode. Een stukje acceptatie/omarmen van je klachten, hoe moeilijk ook, kan helpen bij het verminderen van de onmacht die je mogelijk ervaart door je klachten. Tijdens de coachingsgesprekken bij de KernGezond Door-training is er volop aandacht over dit onderwerp.
2. Maak het bespreekbaar (ook op je werk)
Zowel thuis, in je vriendenkring en vooral op je werk. Ondanks dat er nog altijd een taboe rust op dit onderwerp. De overgang kan al vervelend genoeg zijn met onverwachte opvliegers, slapeloze nachten en stemmingswisselingen. Hoe minder erover gepraat wordt, hoe eenzamer jij je kunt voelen. Maar met jou zijn er nog 1 tot 1,5 miljoen andere vrouwen in Nederland die hetzelfde meemaken. Als je de overgang en bijbehorende klachten wel bespreekbaar maakt, kunnen je partner, je werkgever en vrienden er rekening mee houden. Misschien krijg je wel een goede tip van de buurvrouw of je collega die hetzelfde meemaakt. Samen weet en kun je meer!
3. Balanceren
Balanceren? Wat bedoelen we daarmee? Als vrouw ben je moeder, partner, dochter, werkneemster, vriendin, sportmaatje en misschien mantelzorger in één. Dat betekent dat er van diverse kanten aandacht van jou wordt gevraagd. Je probeert iedereen zo goed mogelijk en evenveel aandacht te geven. Maar, houd je dat vol? Wanneer heb je dan tijd voor jezelf? Probeer daar eens balans in te vinden. Kun je daarin een scheiding maken tussen wat echt prioriteit heeft en wat niet? Plan je bijvoorbeeld tijd in voor anderen, vergeet jezelf dan niet en kies met enige regelmaat voor me-time.
4. Blijven bewegen
Ouderdom komt met gebreken, zo luidt het spreekwoord. Wanneer je ouder wordt kun je klachten ervaren van een verminderde conditie, al dan niet veroorzaakt door verminderde activiteiten, verminderde spierkracht en/of gewrichtspijn. Maar juist bewegen helpt bij het op peil houden van de conditie. Het stimuleert de botopbouw tijdens de overgang en verbetert de spierkracht. En dat is superhandig, want die spierkracht helpt ons weer bij het verminderen van gewrichtspijn, zorgt voor een hoger energieverbruik in rust en beter slaappatroon. Weet je niet hoe je moet beginnen, welke oefeningen geschikt zijn voor je of hoe je die correct uitvoert? Kies dan voor ons Door beweegprogramma. Waarin je in 6 weken uitleg krijgt en sport onder begeleiding van een KernGezond fysiotherapeut.
5. Voeding voor hormonaal evenwicht
Tijdens de overgang spelen hormonen dus een cruciale rol. Het is belangrijk om voeding te kiezen die je hormonen in balans houdt. Ontdek welke voedingsmiddelen je kunnen helpen bij het beheersen van opvliegers en stemmingswisselingen. Zo weten we dat alcohol en sterk gekruid eten hitte stimuleert in je lijf. Wanneer je al veel opvliegers ervaart, dan wil je dit niet voeden met nog meer hitte. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze gewoonte en de impact ervan op ons welzijn. Een gesprek met een diëtist of een Door-specialist kan je hierbij helpen.
Meer weten over ons trainingstraject voor vrouwen in de overgang?
Wij begrijpen dat elke vrouw anders is, en ons doel is om je te helpen de overgang met vertrouwen te benaderen en het maximale uit deze nieuwe fase van jouw leven te halen. Neem vandaag nog contact op met onze gespecialiseerde KernGezond bekkenfysiotherapeut Tamara Veldman via tamara@kerngezond.eu of mail naar: mijdrecht@kerngezond.eu of kijk voor meer informatie en persoonlijke ondersteuning op 6 weeks beweegprogramma Door-training & coaching. Er zijn nog plekken beschikbaar!