Val je af doordat je minder stress hebt? Hoe bruiner het brood, hoe gezonder je bezig bent? En hoe lees je de ingrediënten op het etiket van voedingsmiddelen? Zomaar wat vragen over voeding die wij samen met diëtiste Maartje van Simplfood voor je beantwoorden.
Wij Nederlanders worden ons steeds bewuster van gezonde voeding en voldoende bewegen. Het is dan ook niet vreemd dat er in het afgelopen jaar een groeiende vraag was naar diëtisten. De coronacrisis zorgde zelfs voor nog meer bewustwording. In de media is er veel aandacht voor bijvoorbeeld ziektes die op de loer liggen bij een ongezonde levensstijl. Daardoor wordt het lastig om de feiten en fabels te kunnen onderscheiden. Met de juiste tips van onder andere diëtiste Maartje van Simplfood gaan wij je helpen.
1. Fabel; ontspannen vermindert stress, dus dan val ik automatisch ook af
Helaas is dit niet helemaal waar. Het klopt inderdaad dat als je je kan ontspannen je stressniveau ook afneemt. Door voldoende in beweging te komen en te blijven help jij je hersenen om voldoende te herstellen. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Daarom is een kwalitatief goed nachtrust ook zo essentieel bij een gezond lichaamsgewicht. ¹
Het wil alleen niet meteen betekenen dat je dan ook afvalt. Hierin is een stukje bewustwording belangrijk; denk even met ons mee. Als je veel stress ervaart dan zit je niet lekker in je vel. Dat niet goed voelen kan ervoor zorgen dat je dit gaat compenseren door ongezonde keuzes te eten. Om te kiezen voor gezonde voeding is vaak wilskracht nodig. Wanneer jij niet lekker in je vel zit, is die wilskracht vaak ver te zoeken.
TIP: neem in zo’n situatie even een pauze voordat je koekje nummer zo veel uit de kast pakt. Want waarom voel je je eigenlijk zoals jij je nu voelt? Misschien heb je wel iets heel anders nodig dan eten om je beter te voelen. En zou een goed gesprek met een dierbare, of een grote wandeling in de buitenlucht je ook al helpen om je beter te voelen.
2. Feit; het eerste ingrediënt vermeld op een etiket, heeft het grootste aandeel in het product
Dit is een feit. Er zijn regels afgesproken over etikettering op een levensmiddel. Hierbij moeten de ingrediënten op het etiket genoemd worden in volgorde van aflopend gewicht ².
Zie jij in de ingrediëntenlijst suiker als eerste benoemd, dan weet jij dus dat suiker het meest gebruikte ingrediënt in het product is. Vergeet hierbij vooral niet dat er heel veel synoniemen zijn voor suikers, waar je niet direct aan denkt zoals: fructose, dextrose, lactose, honing, maisstroop, glucosestroop (elke vorm van stroop), maltodextrine en invertsuiker zijn zomaar wat namen die ook voor je lichaam als suiker worden gezien.
Stel; je kan geen grote hoeveelheden lactose verdragen. En ‘melk’, of een andere benaming voor lactose, staat als eerste in de ingrediëntenlijst, dan bevat het dus in verhouding veel lactose. Staat het helemaal achteraan in de lijst, dan bevat het in verhouding weinig lactose. Dit ‘feitje’ kan jou helpen bij het maken van een juiste productkeuze.
3. Fabel; hoe bruiner het brood, hoe gezonder
Dit is helaas een fabel. De kleur van het brood zegt namelijk niet alles. Brood wordt gemaakt van graankorrels, meestal tarwe. De buitenkant van de graankorrel, het vliesje, bevat de meeste voedingsstoffen. Denk aan: vezels, vitaminen en mineralen. In volkorenbrood wordt de hele graankorrel gebruikt en in witbrood wordt het vliesje eruit gezeefd. Nu zou je denken; maar dan klopt deze stelling toch? Toch is dit niet het geval, er zijn zat fabrikanten die witbrood gemaakt van bloem, een lekker bruin kleurtje geven met gebrande mout. ³ Zoals geleerd bij het feitje hierboven, kun je dus het best even kijken naar de ingrediëntenlijst. Check hierbij of het hoofdingrediënt volkorenmeel of bloem is.
Met deze tips kun je dus al een goede start maken met een gezondere levensstijl. Heb jij hier meer vragen over, en zou een beweegprogramma in combinatie met hulp van een diëtiste iets voor jou zijn? Kijk dan op: Beweegprogramma – KernGezond Challenge | KernGezond samen in beweging voor meer informatie.